Nieuws


Museum Het Bolwerk

Afscheid voorzitter Matthieu Janssen

Op 13 september 2021 nam Matthieu Janssen na acht jaar afscheid als voorzitter van Stichting Het Bolwerk. Onder zijn leiding heeft het museum in de loop der jaren meerdere boeiende tentoonstellingen gerealiseerd. Zo was in 2017 in samenwerking met de Gemeente Sluis en de Stad Damme (B) ‘Schatten van kaarten’ te zien, een overzichtstentoonstelling van historische kaarten van de grensstreek. In 2019 werd 75 jaar bevrijding van West-(Zeeuws-)Vlaanderen gevierd met de expositie ‘Switchback’. Hiervoor werkte het museumbestuur nauw samen met het For Freedom Museum in Knokke-Heist (B). Museale coöperatie is een zaak die Matthieu nauw aan het hart ligt, getuige ook zijn inzet voor nauwere samenwerking tussen de Zeeuws-Vlaamse musea. Een van de hoogtepunten voor Matthieu is ook de huidige wisseltentoonstelling ‘Alexander Farnese, hertog van Parma, Piacenza en Castro’. Bij het opbouwen van deze expositie wist hij zijn kennis van de grensstreek te combineren met zijn passie voor Italië.

De pandemie zorgde de afgelopen tijd voor veel onzekerheid. Met creativiteit en aanpassingsvermogen leidde Matthieu de museumactiviteiten in deze bijzondere maanden. Regels werden aangepast, routes ontworpen en om de juiste afstand in acht te kunnen nemen werden de lezingen verplaatst naar een andere locatie. De verplichte sluiting werd gebruikt voor een grondige verbouwing waardoor het museum nu beschikt over een prachtige Lego-zolder.

De oprichting van het Kenniscentrum voor de Staats-Spaanse Linies is te danken aan het enthousiasme en het doorzettingsvermogen van Matthieu Janssen. Zijn ideaal om van dit centrum het kloppend hart van de Staats-Spaanse Linies te maken vordert gestaag. Ook de collectie boeken, kaarten, tijdschriften en films breidt zich uit. Na het neerleggen van het voorzitterschap blijft Matthieu zich inzetten voor de verdere ontwikkeling van het kenniscentrum.

Op 13 september neemt vicevoorzitter Annie de Lijzer voor de periode van 1 jaar de taak van museumvoorzitter waar. Het museumbestuur is naarstig op zoek naar een nieuwe voorzitter. Bent of kent u een geschikt persoon met passie voor het grensgebied en zijn unieke geschiedenis, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via museuminfo@zeelandnet.nl