Nieuws

Topstukken in bruikleen

Museum Het Bolwerk heeft enkele prachtige helmen, hellebaarden en zwaarden in bruikleen ontvangen.
De objecten worden gedurende een jaar tentoongesteld in het museum.


Gastvrouw van de Zwinstreek

Dinsdag 17 mei 2022 behaalde Monique de Vriend voor Museum Het Bolwerk het certificaat Gastvrouw van de Zwinstreek.


Koninklijke onderscheiding voor Matthieu Janssen

Op 26 april 2022 ontving Matthieu Janssen, conservator van het Kenniscentrum Staats-Spaanse Linies en oud-voorzitter van Museum Het Bolwerk, uit handen van burgemeester Marga Vermue een koninklijke onderscheiding voor zijn grote inzet voor diverse maatschappelijke en culturele besturen binnen de Gemeente Sluis.


Feestelijke opening museumseizoen 2022

Op zaterdagmiddag 26 maart vond in Museum Het Bolwerk te IJzendijke de officiële opening plaats van het museumseizoen 2022. De feestelijke middag begon in de Mauritskerk met muziek van het Gheselscap Goet ende Fyn. Na een welkomstwoord door waarnemend museumvoorzitter Annie de Lijzer sprak professor Piet Lombaerde over de schipbruggen van Alexander Farnese. Begeleid door het Gheselscap Goed ende Fyn begaven de genodigden zich daarna naar het museum waar ze werden opgewacht door niemand minder dan Alexander Farnese. Onder zijn toeziend oog onthulde de heer Jack Werkman, wethouder van de Gemeente Sluis, het museumbord 2022 waarmee het museumjaar officieel werd geopend.
Vanaf 1 april 2022 zijn bezoekers weer van harte welkom in Museum Het Bolwerk.

__________________________________________________________________________

Afscheid voorzitter Matthieu Janssen

Op 13 september 2021 nam Matthieu Janssen na acht jaar afscheid als voorzitter van Stichting Het Bolwerk. Onder zijn leiding heeft het museum in de loop der jaren meerdere boeiende tentoonstellingen gerealiseerd. Zo was in 2017 in samenwerking met de Gemeente Sluis en de Stad Damme (B) ‘Schatten van kaarten’ te zien, een overzichtstentoonstelling van historische kaarten van de grensstreek. In 2019 werd 75 jaar bevrijding van West-(Zeeuws-)Vlaanderen gevierd met de expositie ‘Switchback’. Hiervoor werkte het museumbestuur nauw samen met het For Freedom Museum in Knokke-Heist (B). Museale coöperatie is een zaak die Matthieu nauw aan het hart ligt, getuige ook zijn inzet voor nauwere samenwerking tussen de Zeeuws-Vlaamse musea. Een van de hoogtepunten voor Matthieu is ook de huidige wisseltentoonstelling ‘Alexander Farnese, hertog van Parma, Piacenza en Castro’. Bij het opbouwen van deze expositie wist hij zijn kennis van de grensstreek te combineren met zijn passie voor Italië.

De pandemie zorgde de afgelopen tijd voor veel onzekerheid. Met creativiteit en aanpassingsvermogen leidde Matthieu de museumactiviteiten in deze bijzondere maanden. Regels werden aangepast, routes ontworpen en om de juiste afstand in acht te kunnen nemen werden de lezingen verplaatst naar een andere locatie. De verplichte sluiting werd gebruikt voor een grondige verbouwing waardoor het museum nu beschikt over een prachtige Lego-zolder.

De oprichting van het Kenniscentrum voor de Staats-Spaanse Linies is te danken aan het enthousiasme en het doorzettingsvermogen van Matthieu Janssen. Zijn ideaal om van dit centrum het kloppend hart van de Staats-Spaanse Linies te maken vordert gestaag. Ook de collectie boeken, kaarten, tijdschriften en films breidt zich uit. Na het neerleggen van het voorzitterschap blijft Matthieu zich inzetten voor de verdere ontwikkeling van het kenniscentrum.