De Museumwinkel is uitgebreid met leuke, leerzame en mooie artikelen


Tijdens een informele bijeenkomst hebben we afscheid genomen van 
Jeannine van Damme-Remery. (foto links)

Jeannine is 8 jaar secretaris geweest van Museum Het Bolwerk.

per 1 januari 2024 stopt ze als bestuurslid. Haar opvolgster is Ineke Boer.

 

Mag ik mijzelf even voorstellen? Mijn naam is Ineke Boer. (foto rechts)

Ik ben 68 jaar, geboren te Heidelberg (Dld). Mijn ouders waren binnenvaartschippers. Op mijn 14e zijn wij in Woerden gaan wonen. Ik heb er 33 jaar gewoond. Vandaar verhuisd naar IJsselstein en na 5 jaar, vanwege de liefde verhuisd naar Westdorpe en nu wonen wij, mijn partner Rudy van Damme en ik, al weer ruim 12,5 jaar op de Markt in IJzendijke.

Ondanks dat ik de pensioengerechtigde leeftijd inmiddels al 2 jaar heb bereikt werk ik nog steeds, met heel veel plezier, 12 uur/week als POH (praktijkondersteuner huisarts) bij huisartsenpraktijk Balans te Krabbendijke. Het contact met patiënten en collega’s wil ik nog niet missen.

Mijn schoonzus, Jeannine van Damme – Remery, de huidige secretaris van het algemeen bestuur van museum Het Bolwerk heeft mij gevraagd of ik haar wil opvolgen zodra haar maximale periode als secretaris er op zit. Sinds 1 januari 2023 ben ik lid van het algemeen bestuur en per 1 januari 2024 zal ik Jeannine opvolgen.

Het stukje geschiedenis waar museum Het Bolwerk voor staat spreekt mij steeds meer aan. Door er over te lezen en door de lezingen die het museum organiseert bij te wonen.

Naast dat ik straks secretaris ben kunt u mij ook regelmatig als vrijwilliger in het museum treffen.

In de vrije tijd die ik over houd ga ik samen met Rudy graag op vakantie. Stedentrips, minivakanties in Nederland of (vlieg-) busreizen binnen Europa. Wij hebben samen al veel genoten en hopen nog vaak samen weg te gaan.


BelevenisTafel vertelt het verhaal digitaal

 

Sinds dit voorjaar beschikt het museum over een BelevenisTafel. “We benutten de tafel om de geschiedenis op een nieuwe manier te vertellen. Bezoekers worden meteen aan het begin van de route verleid met een klein filmpje over de Staats-Spaanse linies, een memory-spel en een interactieve kaart van de omgeving met klikpunten. Ook staat er een quiz op de tafel.

Het is leuk om te zien dat mensen na afloop van de route nog even terugkomen naar de tafel, om te kijken of ze de vragen goed kunnen beantwoorden.”

Aanraken mag

“Het mooie aan de BelevenisTafel is dat we er geen uitleg bij hoeven te geven; de tafel spreekt voor zich. Soms zien we dat  wat oudere bezoekers ‘m eerst niet zo goed  durven aan te raken. Het was vroeger natuurlijk altijd ‘kijken mag, maar niet met je handjes.’

Maar de BelevenisTafel mag je natuurlijk wél aanraken. Als ze dat eenmaal weten, zijn ze altijd een poosje aan het grasduinen door de inhoud van de tafel. Dan doen ze een spelletje, maken ze de quiz of kijken ze naar de bijzondere plekjes in het dorp.

De tafel is echt een aanwinst voor ons museum.”